Založ si blog

Etickosť používania ESMO systému

Od 01.01.2016 bol oficiálne elektronický monitoring spustený a aplikovaný už na siedmich odsúdených.  Je však tento počet dostačujúci?

Projekt v hodnote 22 milionov eur bez DPH je využiteľný až pre 2000 osôb. Kedy bude táto kapacita aspoň z polovice vyčerpaná, rezort zatiaľ neznepokojuje, pretože odhady prvého použitia ESMO systému boli prvotne až na apríl. Vďaka dotácie z eurofondov v plnej výške, sa nám podarí ušetriť v priemere za jedného odsúdeného až 38,92eur za deň.  To je suma, ktorú stojí náš štát jeden väzeň. Z dlhodobého hľadiska je zrejmá ekonomická výhoda trestu domáceho väzenia.

Ako prvý dostal trest domáceho väzenia so zákazom používania alkoholu istý Martinčan obžalovaný z výtržníctva 13. Januára. Jeho kontrola prebieha prostredníctvom špecialného zariadenia na meranie alkoholu dychom. Rozhodnutia pre elektronický monitoring boli zatiaľ vydané v Žiline, Starej Ľubovni, Bratislave a Prešove.

Systém ESMO z etického hľadiska pomáha odsúdeným byť aj naďalej v domácom prostredí spolu s rodinnými príslušníkmi a bude naďalej chodiť do práce. V domácom prostredí sa bude musieť zdržiavať v daný čas a tiež sa podrobovať dychovým skúškam cez špeciálny prístroj. Môžeme konštatovať, že používanie systému je nie len etické ale aj finančne menej náročné.

Pozrime sa na tento náramok, vďaka ktorému naše dane poslúžia na iné veci ako je ubytovanie vo väzniciach:

 

 

Trest domáceho väzenia umožňujú aj tieto štáty: Rakúsko, Švajčiarsko, Česka republika, Nórsko, Škótsko, Veľká Británia, Belgicko, Holandsko, Kanada, Spojené štáty americké, Austrália, Nový Zéland, Juhoafrická republika, Singapur a Brazília. Nie všetky fungujú cez systém ESMO, ale majú obdobné mechanizmy vyhovujúce na domáce väzenie.

Mačky inak- už zajtra

30.04.2016

Ak si jeden z tých, ktorý aj napriek peknému počasiu radšej trávi svoj voľný čas behaním po obchodných centrách, zajtra ťa môže prekvapiť mňaukanie mačiek v obchodnom centre Mirage v Žiline, kde sa už po 15.krát uskutoční výstava mačiek pod záštitou občianského druženia Mačky Žilina. Zaoberajú sa chovom nie len ušľachtilých plemien ale rovnaký priestor [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4155x
Priemerná čítanosť článkov: 2078x

Autor blogu

Kategórie