Mačky inak- už zajtra

30. apríla 2016, 8iva8, Nezaradené

Ak si jeden z tých, ktorý aj napriek peknému počasiu radšej trávi svoj voľný čas behaním po obchodných centrách, zajtra ťa môže prekvapiť  mňaukanie mačiek v obchodnom centre Mirage v Žiline, kde sa už po 15.krát uskutoční výstava mačiek pod záštitou občianského druženia Mačky Žilina. Zaoberajú sa chovom nie len ušľachtilých plemien ale rovnaký priestor ponúkajú chovateľom mačiek, ktoré nemajú preukaz, teda sú bez rodokmeňu. Toto združenie sa pýši ako jediné na Slovensku s najväčším počtom národných víťazov a nájdeme tu aj niekoľko svetových víťazov.

Ak ste presne taký „milovník“ mačiek a vyznáte sa v hodnotení výstav tak ako ja asi pred hodinou, zbystríte zrak a dozviete sa možno niečo zaujímavé, pretože ísť na výstavu nie je len tak. Každá mačka  musí pred samotnou súťažou absolvovať rad „procedúr“ u veterinára. Jednou z podmienok je očkovanie proti besnote najskôr dva roky a najneskôr 21 dní pre konaním výstavy. Výnimku tvoria mačiatka do 4 mesiacov kedy táto lehota nemusí byť dodržaná. Pokiaľ je mačka biela, nesmie byť hluchá, čo podloží veterinárnym atestom. Poslednou hlavnou podmienkou je byť v imunite proti panleukopenii a rhinatrachetíde, kedy doba vakcinácie nesmie prekročiť 730 dní. Na základe tohto, nám môže byť zrejmé, že všetky vystavované mačky musia byť jednoducho fit. Aby boli nie len zdravé, ale pred súťažou aj príjemne oddychnuté, organizátori v Žiline im dopriali pobyt v 4hviezdičkovom hoteli.

Kým prejdeme k samotnému programu výstavy, vysvetlíme si ešte ich zaradenie do kategorií na výstavách.

 

 

Poznanie týchto kategorií vám isto pomôže lepšie porozumieť pri vyhodnocovaní výsledkov.

Program výstavy začne už v skorších hodinách, kedy bude prebiehať  preberanie zvierat a veterinárna kontrola, ďalej bude na rade posudzovanie a nominácie, pre nás ako divákov sa oplatí prísť okolo 16stej hodiny na vrchol programu a to „Best in Show.“

Na záver čakajú takéto odmeny pre ocenené mačky:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA